Een selectie uit recensies over boeken van Claudia Jong.
Bovenaan het nieuwste boek, scroll naar beneden voor recensies over de andere boeken.
Als je op de namen van de websites klikt, kun je de complete recensies lezen.
Recensies over De jongen die verdween in een game:
Recensie door Hanneke Messelink, op Kinderboekenrijk (27 december 2024)
“De dialogen zijn erg vlot, door de korte zinnen en de schrijfwijze die perfect aansluit bij het perspectief van een kind. Hierdoor weet Claudia Jong de spanning die er af en toe is, goed op te bouwen. (…) De vele illustraties maken de sfeer helemaal af. In blauw-rode tinten worden elementen uit het verhaal uitvergroot of verduidelijkt op een mooie manier.”
Recensie door Maaike de Vries, op Wijs met taal (22 november 2024)
“Het verhaal leest als een film […] Een indrukwekkend boek over een urgent onderwerp. Met schitterende passende illustraties in rood met blauw.”
Recensie door Anne van Mechelen, op Langlevelezen (17 november 2024)
“De jongen die verdween in een game is kwetsbaar en mooi en een aanrader voor vluchters die graag op andere plekken vertoeven dan in het echte leven. ”
Recensie door Rubén Rodriquez da Silva, op Libris.nl (31 oktober 2024)
“Een bijzonder en erg boeiend boek over gameverslaving en de wijze waarop dat invloed kan hebben op ons denken en doen.”
Recensies met vermeldingen over het verhaal Bonnies Beestenboel, in de bundel Tijgers lezen:
Recensie door Wendy de Bert, op Jong Literair Nederland (15 mei 2024)
“De bundel wordt afgesloten met een beeldschoon verhaal van Claudia Jong met schitterende en sfeervolle illustraties van Ruth De Jaeger. In het verhaal ‘Bonnies Beestenboel’ draait het allemaal om anders zijn en het omarmen van jouw uniekheid.”
Recensie door Hanneke Messelink, op Kinderboekenrijk (7 mei 2024)
“En tot slot betoveren de woorden van Claudia Jong en de beelden van Ruth De Jaeger.”
Recensies over Als ik er ben:
Recensie door Eric Vanthillo, op Pluizuit (9 mei 2024)
“Dit verrassende prentenboek is een sprankelende ode aan het leven.”
“De illustraties vatten de uitbundigheid in schetsen vol leven en avontuur.”
Recensie door Hanneke Messelink, op Kinderboekenrijk (7 mei 2024)
“Een originele insteek om vanuit een ongeboren kind de dromen in woord en beeld weer te geven.” (…) “Ideaal om in te zetten bij thema’s als dromen, wensen of het leven én goed in te zetten bij het oefenen van het tellen tot 10.”
Boekentip in de krant De Standaard, door boekhandel De Wase (26 april 2024)
Recensie op WendyBlogt (18 maart 2024)
“De tekst is door Claudia Jong op rijm geschreven, dit maakt dat het erg vlot loopt als je het voorleest. Bij meerdere keren voorlezen kunnen kinderen de tekst ook makkelijk aanvullen.”
Recensies over Wonderpaard:
Recensie op Juf Inger (23 april 2024)
“Het verhaal in Wonderpaard past goed bij de leefwereld van kinderen in groep 3 en groep 4.” (…) “Boeken uit de serie Tijgerlezen zijn zeker de moeite waard om op school in je schoolbibliotheek te hebben en Wonderpaard is een stoer boek dat zowel geschikt is voor jongens als voor meisjes.”
Recensie op Jong Literair Nederland (16 okt 2023)
“De samenwerking tussen Jong en De Jaeger werkt als een zonnetje en smaakt naar meer.”
Boekentip op Onderwijs van morgen (21 sept 2023)
“Een hartverwarmend en dynamisch verhaal over een meisje met een bijzonder geheim. Geschikt om zelf te lezen in de middenbouw, maar ook leuk als voorleesboek.”
Recensie op Pluizuit (augustus 2023)
“Mienie zet de hele school op stelten, en Fee kan niets anders doen dan proberen haar te pakken te krijgen. Dat zorgt voor heel wat hilariteit. De speelse illustraties brengen dit hele avontuur expressief in beeld.”
Recensie op StoerLeesVoer (21 juli 2023)
“Vriendschap sluiten – Een herkenbaar thema voor elk kind op de basisschool. Zeker voor de leeftijd tussen 6 en 8 jaar, waarvoor dit boek zeer geschikt is.”
Recensie op Kinderboekenjournaal (6 juli 2023)
“Het is fijn om te zien en lezen hoe alles tot een happy end komt met nog een extra vreugdevol tintje. Dit maakt dit boek voor mij tot een echte feelgood!”
Recensie op Wendy blogt (25 juni 2023)
“Het boek is een aanrader voor kinderen vanaf 7 jaar. Het is niet alleen leuk voor paardenliefhebbers maar voor iedereen die het wil lezen.”
Recensies over De wind en wij:
Recensie op Pluizuit door Eric Vanthillo, die het boek een ‘aanrader’ noemt.
Over de tekst zegt hij: “Met sobere maar rake woorden vat Jong een heel leven (en meer dan dat) in een kernachtige tekst die perfect speelt met emotie en herkenning en het tegelijkertijd ver overstijgt. De treffende woorden raken je en spreken je aan op je eigen verbeelding en gevoel.”
Lees de recensie hier. (Februari 2021)
Recensie op MappaLibri (een site over kunst en jeugdliteratuur) door Jan Van Coillie:
“De wind en wij is allerminst een voorspelbaar of doorsnee prentenboek. De overwegend grijze tinten van de illustraties en de bijzonder suggestieve tekst wijken sterk af van de populaire prentenboeken in Europa of de VS. Onder andere dat afwijkende karakter maakt het boek intrigerend. “
Lees zijn recensie hier. (Jeugdboeken nr 1, januari 2021)
Bespreking op Kinderboeken en lifestyleblog Wonderland by Alice:
“Met een zucht, een bries en soms een wervelwind van beeld en taal verrast dit prachtig, sfeervol verhaal.”
Lees de bespreking hier. (29-12-2020)
Blog op Stoerleesvoer door Selena, die het een ‘prachtig verhaal met filosofische elementen en symboliek’ noemt. (12-12-2020)
Recensies en blogs over Max maakt een vriend:
Recensie voor Pluizuit, een Vlaamse website over de betere jeugdliteratuur.
Eric Vanthillo schrijft: “De kernachtige tekst heeft door zijn korte zinnetjes een aanstekelijk ritme dat zich lekker laat voorlezen. Jong schrijft met heldere pen een pakkend verhaal naar het idee van Devos. De prenten van zijn hand zijn pareltjes van schilder- en tekenkunst.” De volledige recensie kun je hier lezen. (maart 2019)
Tiny Fischer schreef een recensie voor Boekenbijlage, en noemt Max maakt een vriend een ‘origineel, poëtisch, geestig en mooi vormgegeven prentenboek’. (29 oktober 2018)
Valentina Jacobs schreef een gastblog op Klas van Juf Linda, en maakte een eigen verhaal rond het boek en book-based playing (op instagram te volgen @boekavonturen): Boekentip: Max maakt een vriend. (8 oktober 2018)
Susan Venings schreef een recensie op Kinderboekenpraatjes, waarin ze twee boeken over vriendschap vergeleek. Over de tekst zegt ze: “Het taalgebruik van Jong is mooi en ze schuwt hier en daar een wat moeilijker woord niet.” (8 oktober 2018)
Jaap Friso koos in verband met de Kinderboekenweek tien boeken over vriendschap, en noemt het boek op JaapLeest een “Eigenzinnig verhaal met originele illustraties.” (4 oktober 2018)
De Kinderboekwinkel in Amsterdam (3 oktober 2018):
“We vonden “max maakt een vriend” leuk en mooi, en maakten er een filmpje over.”
Het filmpje is hier te zien.
Max maakt een vriend stond in de Boeken-top5-oktober van kinderboekenexpert Nicole Kleinen (kinderboekwinkel De Kleine Tovenaar, Roermond): “Een mooi warm verhaal en bovendien prachtig geïllustreerd. Mooie tekeningen waar veel op te zien is.” (2 oktober 2018)
Het veelgelezen Vlaamse lifestyle e-zine Maison Slash noemt Max maakt een vriend in haar boekenclub bij dé boeken voor oktober: “Ideaal verhaal om je ietwat onzekere of vers-in-de-buurt kleuter over de drempel te halen.” (27 september 2018)
Recensies en besprekingen Nooit is voor altijd:
Recensie van Tine Mortier op Vertel eens (19 augustus 2013):
Recensie van Eric Vanthillo op Pluizuit (februari 2013)
Recensie van Jaap Friso op Jaapleest (11 februari 2013)
Recensie van Susan Venings op Kinderboekenpraatjes (6 februari 2013)
Recensies en besprekingen Wolfje (recentste bovenaan):
Op 25 juli 2013 een recensie door Pieter Feller op Boekenbijlage.nl Citaat: ‘Wolfje is vaak grappig, soms spannend en op momenten ontroerend, alle ingrediënten voor een heel goed kinderboek.’
Op 7 juni 2013 een bijzondere bespreking door De Wortel van Ortel, waarin Wolfje werd gelinkt aan de filosofie van Deleuze. (De website is inmiddels opgeheven, en de bespreking helaas onvindbaar.)
In juni 2012 won Wolfje de Hotze de Roosprijs, een prijs voor kinderboekdebuten. Jury: kinderen van 16 basisscholen. Uit het juryrapport:
In februari kwam Wolfje op de tiplijst voor de Kinderjury 2012 (samengesteld door boekhandels en bibliotheken).
Op 28 december stond Wolfje in twee eindejaarslijstjes, op Kinderboekenpraatjes en Leesplein, waar de opvallendste debuten van 2011 werden besproken. Leesplein schreef over Wolfje:
“Toegankelijk verhaal over een eigenzinnig meisje dat bevriend raakt met een zwerver. Het geld voor een nieuwe jas gebruikt Wolfje voor wijn en eten voor Rooie, maar samen bedenken ze een plan om het terug te verdienen. Goed debuut voor een breed publiek, hopelijk de start van een vruchtbaar schrijversleven.”
Recensie in Vlaams tijdschrift De Leeswelp nr 7 – oktober 2011, door Jan Van Coillie:
Op 17 mei een recensie van Susan Venings op het blog: Kinderboekenpraatjes
Op woensdag 23 maart een recensie van Jaap Friso, op zijn blog: Jaapleest
Op dinsdag 22 maart is Wolfje besproken bij De Ochtend op Radio Noord-Holland, door Rietje Nivard, eigenares van de Amsterdamse Kinderboekwinkel.
Wolfje is besproken door literatuurwetenschapper Rita Ghesquiere. Zij schreef onder meer dit:
“Claudia Jong laat in dit boek ook de achterkant van de samenleving zien. Rooie en zijn kennissen uit het opvanghuis zijn interessante mensen die iets te vertellen hebben. De armoede maakt hen vindingrijk en de onderlinge solidariteit is groot. Toch is Wolfje geen droevig boek. Het steekt vol grappige en spannende scènes omdat Wolfje haar vreemde vriendschap verborgen wil houden voor haar moeder.
Wolfje is vooral een eerlijk boek dat kinderen gevoelig maakt voor het verhaal van andere mensen. De lezer ontdekt met Wolfje dat elk mens in zijn leven vreugde en verdriet meedraagt, en dat we het geheim van de ander slechts kunnen ontdekken als we geduldig naar elkaar luisteren.”